Tazkiyah an-nafs

Bismillah.

Tertarik dengan ungkapan ataupun konsep ” Tazkiyah an-nafs” semasa baca buku    “Ya Allah Jagalah Dia Untukku”. Perkataan ni terdiri daripada 2 kata iaitu tazkiyah ; pembersihan,penyucian atau permunian dan nafs ; ada pelbagai makna – diri, jasad,jiwa,roh atau hati.

To get it simple,it means PENYUCIAN JIWA.

Menurut Burhan Sodiq (2013), tazkiyah an-nafs boleh bagi ruang kepada umat manusia supaya berfikir dan bermuhasabah untuk jadi lebih baik seperti yang terjadi pada zaman Rasulullah SAW dan para sahabat. Salah satu tujuan Rasulullah SAW diutus adalah untuk membimbing manusia kearah jiwa yang suci dan mendapat keredhaan ALLAH. 

Berbincang mengenai makna tazkiyah an-nafs di dalam alQuran, ternyata mengandungi banyak makna. Bahkan ada yang disebut bukan dgn perkataan “tazkiyah“,tetapi dengan masdar yang lain seperti zakkaha,yuzakkihim, dan tazakka. 

Bentuk-bentuk penyucian jiwa ini dapat dirumuskan dalam 2 aspek iaitu :

  1. Memurnikan keimanan kepada Allah
  2. Taat sepenuhnya kepada Allah

Apa yang saya nak utarakan disini sebenarnya ialah betapa pentingnya tazkiyah an-nafs dalam hidup kita. Ia melibatkan hati ,akal,anggota tubuh dan amal soleh.

Orang yang mahukan pasangan yang suci hatinya,baik amalnya MESTILAH menjadi seperti itu dahulu.

Macam mana nak jadi orang yaang praktiskan tazkiyah an-nafs? Mudah cakap, kita kena PERBAIKI DIRI.Solat 5 waktu yang wajib, tambah solat sunat sedikit demi sedikt, tambah bahan bacaan dari hari ke hari, rajin puasa sunat,tahajud dan ada segala macam cara lagi untuk kita perbaiki diri. Cumanya, MALAS atau RAJIN. NAK atau TAKNAK. Thats it.

Nak cari pasangan bukan mudah.Nak cari bapa kepada anak2 itu senang.Tapi untuk cari seorang murabbi dan muallim kepada isteri dan anak-anak..itu yang mencabar.

Siapakah “dia”? “Dia” ialah cerminan kita.

Semuanya ialah mungkin.Berdoalah!
Semuanya ialah mungkin.Berdoalah!

Cucur

Bismillah.

Alang-alang dah cuti,memang ada cita-cita nak masak. Hee berangan nak buat kek bagai, but well, it just left as dream! Things that i prefer to cook is of course are CUCUR! Besides they are the simplest dish, they dont consume my time much as cake,bakery,etc. Haha.pemalas,nampak terang jelas bersuluh disini.

First cucur i made is CUCUR UDANG . Mak suka sangat dgn cucur ni.heee.Actually,senang banget buat benda ni.

DSC01715
Cucur udang ^^

Bahan2 cucur : Bawang 3 ulas, Kucai beberapa helai, Udang , Ubi kentang(optional,but i love to put in)

Beberapa cawan tepung gandum (ikut berapa banyak nak buat and berapa banyak yg nak makan)

Air secukupnya. Selalu guna air ais untuk rangupkan cucur. Kacau bahan2 cucur dgn tepung dan air. Bag jadi melekit2 tapi tak cair. Senang jemput untuk gorengkan.

Garam  gula secukup rasa.

Jemputkan ikut saiz yg diingini.

Goreng bagi garing.

Taraa. Siap satu makan petang. Sedap dicicah bersama sos! 🙂

Vege balls. Ceh.nama glamor konon.
Vege balls. Ceh.nama glamor konon.

Vege balls pun sama jugak. Just bahan ja lain. Guna bawang, carrot, ubi kentang.

And recently buat cucur jagung, Tak sempat snap gambar. Sama ja resepi dia, just gunakan jagung.

Yang pasti mak suka semua cucur-cucur itu.hehee.Alhamdulillah.Bila lagi nak masak bagi mak abah makan kan? 😀

Rasa Madu!

Bismillah.

Alhamdulillah, It has been few weeks I enjoying my holidays. Well, not that enjoy,actually,since everybody are busy with their own stuffs. Just me, it feels like I stand at the middle of  busy street where everybody is running,walking fastly. And time, they just passed so fast.

The feeling ended on 25 th January.Its my dad’s 56th birthday! Happy birthday Abah! May Allah grant u with Jannah for all things u did.Amiin ya Rabbal’alamin.

Celebrating dad’s birthday, we *actually mom* plan to see sunset and eat somewhere. Yeah. Perfect plan indeed!

Well, on that evening, after eating birthday cake, we headed to Anjung Kuala Restoran Ikan Bakar. This restaurant faces sea and of course it serves us with very beautiful sunset view. SubhanALLAH. Seeing the sun goes down, it just cant describe with words. Since it faces sea, I spend my time to give some lectures on sea to my family. Haha, well, I am Aquatic Science Student 🙂

So, may i let the pictures talk? 😀

DSC01891
We. Three of us. Nilah keja budak pompuan kalau dah ada camera.Haha
DSC01908
Matahari dan sawah. Great combination! Subhanallah.
DSC01930
Restoran ni boleh jugak buat destinasi untuk reunion. Boleh juga kalau nak datang dgn pasangan kalau nak nikmati alam and makan.haha. So, bolehlah hubungi restoran ni sekarang.
DSC01933
Matahari,kenapa awak begitu charming? ^^

DSC01975
Sunset 🙂
DSC01977
final phase of sunset. It tooks only few minutes.
DSC01961
Baru perasan yang gaya mak abah sama.hehe. LOVE MUCH.
DSC01988
Ini beehoon tomyam. Semua jenis haiwan ada dalam ni. hehee plus sedap. Baru rasa tomyam sebenaq baq hang.

 

" nasi goreng anjung" Semua ada.  sedap! hee
” nasi goreng anjung” ada sotong masak tepung,fries,udang.Semua ada. sedap! hee

 

Rasa madu. Means,rasa manis dalam hati.hehe.

Alhamdulillah.

Cons Studying Abroad

Bismillah.

Haha. Ini bukanlah contoh karangan atau tajuk spot exam SPM atau PMR.

Just a thought of mine few days ago since I return home,here in Kedah tercinta 🙂

Me,studying abroad too. Sarawak separated from Peninsular Malaysia *Kedah by South China Sea and undeniable, this case has its own boon and bane.

Yesterday, when my family and I sat and ate together, a story suddenly came out.A story which made my heart “boil”.

Mum told me that last October she was in bad ill. There was some point where dad had to bring her to hospital.And when I heard that, its like, ” Oh.its me who does not contribute to anything on her”. Sad.Very sad I am.

She may be got some shocks after return from vacation in Indonesia. Maybe the foods or environments or maybe it just tiredness?

Mum said its so extreme ill. She cant even speak cause of cold fever.Dad,of course in panic condition seeing his love suffering. My sister told me that Dad is the most  panic person in the world at that moments! Well, I know him 🙂

“WHY DIDNT TELL ME?” I asked for several times.

And the answers is still the same. She don’t want me to be panic and wanna return home. Its might burden me as well.

She even lied to me when I called her last times. She said she’s ok but in fact she was in hospital,waiting for the doctor.

I am so wrong. Feel guilty of wishing to study more abroad in my master and phD later.

Ya ALLAH, keep my parents safe in your rahmah and love.Amiin.

Image

KOSONG diganti SATU

Bismillah,

Hari ini dah 12 January 2013. Betapa cepat masa berlalu kan?

Nak tulis tarikh pun still tersasul nak tulis 2012. Tahun ni kira macam special sikitlah.. kot? hihi  ; memandangkan aku sekarang dah 21 tahun!

Kalau semalam 20 tahun,sekarang dah 21 tahun.

Alhamdulillah,dah 21 tahun aku lahir kat dunia ni.Just terfikir,apa pengisian diri aku selama 21 tahun ni? Apa yang aku dah improve? Apa yang aku dah buat untuk mak abah?Cukup ka amal ibadat aku kalau aku ditakdirkan mati umur 21 tahun ni?

Jika Sultan Muhammad al Fatih yang berumur 21 tahun dah takluk Constantinople,Izni Arifah Shuib?

Hmm.yang tu lah persoalan yang berlegar kat minda aku sejak aku bergelar 21 tahun ini.

InsyaALLAH tahun ini selain daripada typical azam yang nak jadi anak dan pelajar yang bagus,i got another extraordinary azam tahun ni 🙂 Doakan semoga termakbul!

Hehe,insyaALLAH.Semoga ALLAH mudahkan perjalanan aku menuju-NYA.

Amiin.

Semoga ALLAH mudahkan perjalanan ini.Bismillah.
Semoga ALLAH mudahkan perjalanan ini.Bismillah.