Cucur

Bismillah.

Alang-alang dah cuti,memang ada cita-cita nak masak. Hee berangan nak buat kek bagai, but well, it just left as dream! Things that i prefer to cook is of course are CUCUR! Besides they are the simplest dish, they dont consume my time much as cake,bakery,etc. Haha.pemalas,nampak terang jelas bersuluh disini.

First cucur i made is CUCUR UDANG . Mak suka sangat dgn cucur ni.heee.Actually,senang banget buat benda ni.

DSC01715
Cucur udang ^^

Bahan2 cucur : Bawang 3 ulas, Kucai beberapa helai, Udang , Ubi kentang(optional,but i love to put in)

Beberapa cawan tepung gandum (ikut berapa banyak nak buat and berapa banyak yg nak makan)

Air secukupnya. Selalu guna air ais untuk rangupkan cucur. Kacau bahan2 cucur dgn tepung dan air. Bag jadi melekit2 tapi tak cair. Senang jemput untuk gorengkan.

Garam  gula secukup rasa.

Jemputkan ikut saiz yg diingini.

Goreng bagi garing.

Taraa. Siap satu makan petang. Sedap dicicah bersama sos! 🙂

Vege balls. Ceh.nama glamor konon.
Vege balls. Ceh.nama glamor konon.

Vege balls pun sama jugak. Just bahan ja lain. Guna bawang, carrot, ubi kentang.

And recently buat cucur jagung, Tak sempat snap gambar. Sama ja resepi dia, just gunakan jagung.

Yang pasti mak suka semua cucur-cucur itu.hehee.Alhamdulillah.Bila lagi nak masak bagi mak abah makan kan? 😀

Advertisements

2 thoughts on “Cucur

Speak your mind here! :]

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s