Artikel : Sebelum Aku Melangkah ke Semester Baru

Semester baru bakal bermula dan semua orang mungkin ada azam tersendiri untuk memulakan semester.Ada juga yang dah rangka perjalanan hidup dia dalam bentuk jadual untuk buatkan semester baru lebih teratur dan cemerlang.

Tak kurang juga yang masih tidak ada azam atau semangat untuk memulakan semester baru,masih mengingatkan betapa teruk pointer yang diperoleh semasa semester lepas atau masih manja rindu rinduan rumah yang bakal ditinggalkan. Ayuhlah..kita keluar untuk berjihad,menuntut ilmu,salah satu jalan untuk ke syurga.Bukannya keluar menanggung beban yang tak terpikulkan.

Semua itu lumrah.Ada yang tahap motivasi tinggi,ada yang kurang bahkan ada yang tidak ada motivasi langsung.

Semester baru – Berubah

Pertama sekali yang sangat penting untuk mengemudi layar semester baru ini ialah Niat dan Matlamat. Betulkan dulu niat dan matlamat kita. Bila niat betul,semuanya akan jadi mudah.Katakanlah niat untuk belajar kerana Allah dan untuk menolong keluarga yang susah,maka apa-apa halangan atau cabaran yang mendatang,akan dihadapi dengan minda yang positif.Tidak mengeluh,mencaci atau berputus asa,tetapi mengambil kesusahan itu sebagai peluang untuk menjadi pelajar dan hamba Allah yang lebih baik.

Kalau dulu tak mampu nak review nota sebelum masuk kuliah,semester baru ni, cubalah perlahan-lahan.Luangkan sedikit masa untuk baca nota-nota sebelum masuk kuliah. Lama-kelamaan,kita akan dapat rasa sedikit perubahan dalam tahap keyakinan diri.Kita akan jadi lebih yakin dan bersedia untuk menghadiri kelas tersebut!

Sebelum tidur, buat nota kecil apa yang dipelajari sepanjang hari tersebut. Kalau buat nota kecil itu terasa lama atau membebankan, mulakan dulu dengan membaca nota-nota yang dicatat semasa kelas tersebut. Kalau lebih bersemangat lagi, buatlah peta minda untuk setiap pelajaran yang dipelajari pada hari itu. TAK SEMPAT? Sempat kan lah. Pasti ada ruang untuk yang mahu berjaya.

Kalau tidak faham sesuatu, BERTANYALAH.Inilah masalah terbesar pelajar.Malu bertanya,ada mind set “eh soalan bodoh ke aku tanya ni?”, ” nanti aku tanya, kawan-kawan mesti perli aku” . Haa..teruskanlah mind set macam tu kalau masih nak berada di takuk lama.

JAGA hubungan dan hati mungkin ialah cabaran terbesar buat pelajar universiti. Hubungan apa yang kena jaga? Banyak hubungan yang kena jaga untuk kita berjaya dunia dan akhirat. Hubungan dengan Allah,Rasulullah, ibu bapa,kawan-kawan,guru-guru bahan hubungan dengan buku juga harus dijaga rapi. Jangan terlalu taksub dengan kehidupan universiti sampai terlupa hubungan dengan Allah dan Rasul yang paling utama. Selalulah bertadabbur ayat-ayat Al-Quran untuk kesucian hati dan amalkan sunnah-sunnah Rasulullah.Cari peluang untuk baca hadis-hadis dan surah Rasulullah. Tak sempat? Selalu sempat bagi yang cinta.

Kesihatan pun kena jaga.Kalau kesihatan tak jaga,macam mana nak menuntut ilmu setiap hari? Tidur cukup satu kunci utama untuk kesihatan yang baik.Cukupkan minum air setiap hari.

Untuk yang jalankan business semasa belajar,bahagikanlah masa dengan baik.Jangan nanti business pun ke mana,pelajaran pun ke mana.

Positiflah.Semua akan baik-baik saja 🙂

rabbiyasir
Semoga dipermudahkan urusan jihad kita 🙂

Advertisements

Speak your mind here! :]

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s