Tadabbur Ayat Al-Quran

BISIKAN jangan dipandang ringan!

Farah mengerling dua sahabatnya itu. Sejak dia duduk di sofa itu, Anis dan Ila tidak henti-henti berbisik. Bukan dia tidak tahu, isu memalukannya di kampus sebentar tadi sudah tersebar luas. Ingatkan pulang ke rumah sewanya itu dapat menenangkan hatinya, ini tidak. Rumah dan kampus sama sahaja. Air mata Farah mula bergenang dan kaki mula diangkat menuju laju ke biliknya.

Satu lagi hati terluka pada hari itu.

***

Berbisik-bisik. Siapa yang tidak terasa jika ada orang berbisik-bisik dan kita menyangka mereka itu berbisik perihal kita. Perihal keburukan kita dan perkara-perkara yang memalukan kita. Walaupun perilaku sebegini nampak simple dan “apalah sangat”, tapi kesannya kepada individu itu sendiri sangat besar.Persabahatan yang terjalin juga boleh runtuh.

Disebabkan itu juga perihal berbisik ini menjadi satu asbabunnuzul (asbab penurunan) ayat-ayat Al-Quran dalam Surah Al-Mujadalah, surah yang ke 58.

Ayat yang berkaitan ialah ayat ke 8 sehingga ayat ke 10.

Muqatil bin Hayyan berkata, “Berlaku perdamaian di antara Rasulullah SAW dan orang-orang Yahudi. Apabila seorang lelaki daripada sahabat Rasulullah SAW lalu, mereka berkumpul dan duduk bersama-sama sambil berbisik- bisik sehingga dia menyangka mereka berbisik untuk membunuhnya ataupun mencelakakannya. Melihatkan hal itu, lelaki yang lalu itu meninggalkan jalan yang mahu dilaluinya. Lalu, Rasulullah melarang mereka berbisik-bisik,namun mereka enggan meninggalkannya,lalu Allah swt menurunkan ayat 8 ini :

Tidakkah engkau memerhatikan (wahai Muhammad) akan orang-orang (Yahudi) yang telah dilarang daripada perbuatan berbisik-bisik, kemudian mereka berbalik melakukan perbuatan yang telah dilarang itu serta mereka berbisik-bisik berkenaan dengan melakukan dosa dan pencerobohan serta kederhakaan kepada Rasulullah? Dan lagi apabila mereka datang kepadamu, mereka memberi salam hormat bukan dengan lafaz salam hormat yang diberikan Allah kepadamu; dan mereka berkata sesama sendiri: “(Kalau benar Muhammad utusan Tuhan, maka) sepatutnya kami diseksa oleh Allah disebabkan (kata-kata buruk) yang kami ucapkan itu?” Cukuplah untuk mereka neraka Jahannam, yang mereka akan dibakar di dalamnya; maka itulah seburuk-buruk tempat kembali.

Seterusnya, asbabunnuzul ayat 9 dikaitkan dengan perilaku orang-orang munafik semasa zaman Nabi. Menurut Ibn Abbas, apabila Rasulullah mengirimkan sebuah pasukan, lalu dapat dikalahkan, orang-orang munafik berjumpa dengan orang Islam dengan mendongakkan kepala mereka tanda angkuh lalu berkata”Orang-orang sudah terbunuh”. Namun, apabila mereka melihat Rasulullah SAW mereka pun berbisik-bisik dan menampakkan kesedihan mereka. Perbuatan itu sampai kepada Rasulullah SAW dan orang-oran Islam yang lainnya, lalu turunlah ayat ke 9 surah al Mujadalah :

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu berbisik-bisik sesama sendiri, maka janganlah kamu berbisik-bisik untuk melakukan dosa dan pencerobohan serta perbuatan derhaka kepada Rasulullah; dan (sebaliknya) berbisiklah untuk berbuat kebajikan dan bertaqwa. Dan hendaklah kamu tetap bertaqwa kepada Allah yang kepadaNya kamu semua akan dihimpunkan (pada hari kiamat untuk dihitung amal kamu dan menerima balasan).

Ayat ke 10 juga berbincang berkenaan orang munafik yang berbisik. Menurut Qatadah, orang-orang munafik selalu berbisik-bisik di antara mereka dan menyombongkan diri sehingga menyinggung dan membangkitkan kemarahan orang-orang Mukminin,maka turunlah ayat berkenaan hal itu:

Sesungguhnya perbuatan berbisik (dengan kejahatan) itu adalah dari (hasutan) Syaitan, untuk menjadikan orang-orang yang beriman berdukacita; sedang bisikan itu tidak akan dapat membahayakan mereka sedikitpun melainkan dengan izin Allah; dan kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman berserah diri

Jadi, jelaslah bahawa perbuatan berbisik bisik yang dipandang ringan dan selalu dianggap sebagai bahan gurauan itu sebenarnya boleh mengundang pelbagai prasangka dan ukhuwah juga boleh goyah!

images (13)Musuh utama kita,syaitan sangat suka jika kita berpecah dan berpaling.                 Allah mengingatkan kita bahawa perbuatan berbisik dengan kejahatan itu ialah satu bentuk hasutan daripada syaitan untuk memecah belahkan sesuatu hubungan.

Akhir kata, berfikir dahulu sebelum berbisik.Mungkin seseorang akan terasa dengan perbuatan anda itu.

Salam Ramadhan yang ke 9!

Advertisements
Standard

Speak your mind here! :]

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s