Three days more till 2016

Three days more till 2016. Is this really happening?!

Well, let’s accept the fact that 2016 will be coming soon with a lot more unexpected moments.

Looking back through the year, 2015 is a weird and tough year for me. Graduated at the end of 2014, stepping into a new 2015 I started to ask “what’s next?” and never seemed to find an answer. I don’t know if I was the only one on this planet who felt it, but I kind of lost like a small fish in a big, big pond. I don’t know what I should do. Sounds like a loser enough, huh? Apologies. But I really was.  Hence, I just went for things that were available. I gambled in making decisions. I tried new things, learned a lot of new knowledge and most importantly, all the roads I’ve walked – it made me become a more mature Izni, who is stronger and braver in living her life. I can see an Izni who learned to be a positive being, a strong riser after every fall and I am proud that I didn’t waste 2015 staying static. I was improved in some ways and perhaps this coming 2016 would be another great journey of mine.

2016 resolutions? Ah. Come on, I know this is rather lame but I really want to work on a few things in my lists.

First thing is – Travel the world! I wouldn’t mind what type of job I would have, but once I secured one, I will work like hell just to save for my next travel plan.

Second, I just wanna be a healthier and happier human.

With that, happy 2016 peeps! May all of our dreams come true.

 

Who needs a FREE 2015 planner?

It is 9th January 2015.

Perhaps it is not too late to own a planner for this whole year. I meditated in front of my note book and was about to create my own handmade planner, thinking of how could I do that (hopeless creative me) – and out of sudden, my sister said “You can get it online though! You can get everything online nowadays.” And I was like, really? Even the annual planner?!

And I started to search for it online, be it whatever themes and sizes you want – yes there are thousands of that. After a series of extreme rambang mata , finally, I decided to choose a free (don’t you love free stuffs!) and cute planner from this blog. Since it is printable, so I printed all the months’ sheet and glued them in my note book. You can always style it with your own creativity like putting each of the month inside a clear transparent file,binding them together with a ring etc. Since I am not really used to write the planner thingy, so maybe this is the time for me to write a detail plan of the day and be more systematic, and productive too!

p/s : check out Pinterest too. They got a lot (I mean a lot!) of creative, unique and beautiful free planner. Happy planning!

2015_planner
“Plans are nothing, planning is everything”

 

Penghujung 2014 (2)

After the 2014’s happy events – now the dark sides. Tahun 2014, bagi aku – ialah “tahun kehilangan”.

Dua bulan terakhir sebelum 2015, ada tiga orang yang aku kenal telah meninggal dunia. Orang-orang yang aku agak rapat dan orang yang selalu aku tengok lalu-lalang depan mata, now kalau difikir-fikir balik, macam mimpi pulak. Macam terlalu cepat semua ini berlaku.

Bulan 11 ialah permulaan yang suram. Aku dapat berita yang my uncle (we called him Pak Ngah) masuk hospital sebab sesak nafas. From there on, he was warded frequently sebab several things. and last sekali, arwah ditempatkan di CCU, sambil mesin-mesin gergasi di kiri kanan, tiub-tiub disambung ke beberapa tempat termasuklah di kerongkong untuk membolehkan oksigen cepat sampai ke otak. We were informed that he was suffered from blood cancer but alas it was too late for him to get a proper treatment. Memang blood cancer susah detect di peringkat awal eh? Dalam sepuluh,sebelas hari jugak arwah ditempatkan di CCU. Aku selalu jugak masuk tengok dan duduk beside him baca Surah Yaasin. Sometimes, aku berhenti at the middle of the Surah dan tengok beliau yang terlantar kurus itu, sambil berdoa moga-moga Allah kurangkan kesakitan beliau. Aku harap sangat jari beliau bergerak macam kat drama TV tu, tapi ada sesekali aku perasan bebola mata beliau bergerak, aku tahu dia dengar semua yang berlaku di sekelilingnya, cuma mungkin terlalu sakit untuk nak respons.

Beberapa hari sebelum arwah meninggal, he started to open up his eyes dan air matanya mengalir perlahan-lahan. Beberapa kali jugak he tried to say something, tapi tak boleh. Nampak darah dalam mulut arwah bila he tried to speak. Maybe sebab wayar-wayar yang disambung tu kot. I know, it must be so hurt bila ditebuk dengan wayar-wayar macam tu. Sometimes, bila aku baca Yaasin sebelah arwah, aku harap arwah tak buka mata tengok aku. Sebab if he did, I don’t know what should I do, or how much the tears I would pour out. Satu malam tu, macam biasa, kami melawat arwah lagi. Selepas salam Ngah (isterinya) yang memang matanya selalu merah dan bengkak sebab menangis, aku cuba talk rambles untuk bagi Ngah senyum dan ketawa, and after tengok Ngah masih boleh senyum dan bergurau, oh I think she is a strong woman –  and for a second, I was relieved. Then adik aku yang baru keluar baca Yaasin, I saw her eyes were all red. She was shakingly told us what had happened masa dia baca Yaasin kat dalam. He opened up his eyes and tengok adik, then adik ajar mengucap pelan-pelan di tepi telinga arwah, dan at the same time air mata arwah mengalir lagi. Ngah yang baru senyum ketawa tadi, aku tengok kelopak matanya berair lagi.

Dua hari selepas itu, Pak Ngah meninggal.

Aku betul-betul tak sangka yang orang yang aku selalu sembang dan bergurau sekarang dah tiada. Macam mimpi. Tak percaya.

A week after or so, satu lagi berita kematian kami terima. Kali ini, jiran yang selang tiga buah rumah dari rumah aku. We called him Pak Cik Hussin. Aku selalu ternampak arwah naik motosikalnya lalu depan rumah aku. Kadang-kadang, waktu petang, arwah selalu cuci longkang di belakang rumah kejiranan kami. Selepas beberapa hari aku dengar arwah dimasukkan ke hospital, tiba-tiba abah told me arwah dah meninggal. Sakit macam Pak Ngah, blood cancer cuma bezanya arwah dapat tahu cepat. But nothing boleh lawan takdir Allah,kan? He passed away and I peluk his wife (happened to be my teacher) urut-urut belakang dia tanda suruh sabar. Tanda ” It’s okay, he will be at a better place. Don’t be sad”. Sempat aku tengok wajah arwah. Tenang. Setenang wajah Pak Ngah yang aku tengok seminggu lalu.

Aku tertanya-tanya. Macam mana wajah aku nanti waktu aku dah tiada nyawa. Waktu aku dimandikan dan waktu keluarga aku last tatap muka aku, I wonder how my face will look like.

Yesterday morning, ada satu berita lagi yang sangat mengejutkan aku. Jiran aku sebelah rumah meninggal! Pak Cik Razak yang sangat baik, ramah dan suka kanak-kanak itu akhirnya pergi menghadap Sang Pencipta. Antara semua berita, ini ialah berita yang paling tidak disangka-sangka. Sebab seingat aku, aku baru sahaja melihat arwah bersembang dengan abah kelmarin. Sungguh, macam tak percaya. Waktu aku melihat wajah arwah, subhanAllah! arwah seperti tidur dengan nyenyak dan tersenyum. Arwah meninggal pada pagi Jumaat. Betapa bertuahnya Pak Cik Razak, dan mungkin arwah sedang duduk bersila di rumahnya di syurga sana.

Tak kisahlah if tahun 2014 ialah tahun crush tak pandang ke, boyfriend dah stop loving you ke, atau hilang smartphone yang beribu harganya – bagi aku, semua cerita ‘genre’ tu, aku malas nak fokus dan huraikan. Terlalu mainstream untuk aku kupas. Bila aku tengok balik gambar potret keluarga besar kami, aku tengok semakin berkurang ahlinya. Betullah, keluarga dan kesayangan kita bukanlah milik kita sepenuhnya. Tiba masa, Yang Maha Pencipta punya kuasa untuk ambil semula.

Bila aku fikir setiap berita kematian yang aku terima dalam tahun ini, aku macam bermimpi. Tak sangka orang yang selalu kita tengok dan kenal, tiba-tiba diambil Illahi. Sungguh mati itu tidak dapat disangka, dan aku takut kalau-kalau amal dan perangai aku masih tak cukup untuk aku mati tersenyum macam arwah-arwah yang aku tatap. Aku malu dengan Allah kalau siakan peluang nyawa ini.

Semoga kita pun tersenyum saat diambil nyawa.

Alfatihah untuk arwah-arwah.

Selamat tahun 2015.

Penghujung 2014 (1)

11 hari lagi, 2015 akan menjelma. Sedang aku masih lagi kadang-kadang tersasul menulis “2012” (gila) – tak sangka betul time is getting faster and faster. Masih aku ingat the rumors yang mengatakan 2012 akan terjadinya hari kiamat,dan kini menginjak 2015, aku rasa tidak ada sesiapa lagi yang berani (atau percaya) tentang tarikh hari kiamat. Sudah tertulis yang sebelum terjadinya kiamat, ada beberapa ‘peristiwa besar’ akan terjadi, dan selagi peristiwa-peristiwa itu tidak lengkap  insyaAllah kita masih sempat bertaubat. Dan kan Allah dah berfirman yang tarikh kiamat itu HANYA DIA sahaja yang tahu?

Tahun 2014 melabuhkan tirainya dengan beberapa peristiwa yang aku kira, sangat berbeza dengan tahun-tahun yang lainnya. Banyak sangat yang dah berubah, seriously, tahun yang baru akan datang ini it won’t be the same as before.

Sepanjang 5 tahun kebelakangan ini, aku rasa tahun 2014 ialah tahun yang significant. Ada sesetengah dreams aku yang come true contohnya dari segi kesihatan dan pembinaan diri dan sahsiah. haha. Gelak guling-guling sekarang juga! >.<

Firstly, aku dah kurus sikit (sikit je laa) daripada dulu (past 10 -15 years).Alhamdulillah. one thing yang aku rasa impossible dalam hidup. *bukan riak! haha – nak tips? pm me 😛 *

PhotoGrid_1419082834262
Sebelah kiri gambar dulu. Aku pernah bigger than that. Sobs

Secondly, dari segi diri aku sendiri, personally. Dulu I kind of tiada konfiden to stand out, to blend with people, very anti-organisation (now reduce sikit), and very tak ambil pusing hal orang lain dan surrounding. My life dulu is a real dark and you have no idea lah how my life dulu. Now, Alhamdulillah, started to make some friends, try to talk and socialise around (most of the times uhm well pretending) and life get better. I even started to join some organisation, started to write what I feel, started to create some dreams,but on top of all, it is still me who need more my own space.

Yang ketiganya, aku dah berjaya move on after a very disturbing struggles. Penghujung 2014, aku dah fully recovered. I’d never thought that I can get through this.

Next thing on the lists is I somehow got my karya published! This one really made my year! Two of my short stories were chosen by Penulisan2u.com to be published on their web, and another one diterbitkan dalam sebuah buku by Terfaktab yang bertajuk Do-It. Aku tak sangka yang menulis secara membabi buta aku ni ada hasilnya, Alhamdulillah, rezeki Allah takkan salah alamat kan? Just keep on doing what you love. Antara peristiwa yang buat aku terharu ialah bila abang Nazali Noor honoured my writings. For those yang tak kenal who is he – he is actually an author of UYDL yang memang aku salute sangat. He is so inspiring and not even in my wildest dream could I’ve imagined him reading my writings and reply those inspiring words!

Above is some of the major events yang happened through out the year. Yang happy-happy, yang buat semangat. Kalau diikutkan, banyak lagi the happy, minor things on the lists but let them be untold. Sebab nanti berjela pulak sampai esok tak sudah baca.

Next, the dark sides.