Sebab kita belum bersedia..

Bercita-citalah! Bermimpilah!

“Seruan” yang sering  didengar akhir-akhir ini. Ya.Sudah ramai yang mula mengajak manusia untuk bercita-cita.

Bercerita tentang cita-cita engkau..hmm..

Ia semakin memudar.

Bukan engkau yang memudarkan cita-cita itu,dan bukan juga engkau tidak cukup semangat untuk menggapainya. Tidak.

Cuma, engkau rasa,kudrat kau tak mampu untuk berusaha mencapainya. Engkau sudah mencuba pelbagai cara tetapi engkau rasa seperti ada sebuah dinding besar dan tinggi yang menjadi penghalang. Kau rasa sedih dan kadang, kau menangis hiba di penjuru bilik engkau. Semuanya memudar. Seperti senja yang semakin berlabuh.Menggamit kelam yang semakin pekat,

*Pernah rasa begitu?*

Lumrah dalam bercita-cita. Ada yang tercapai, ada yang tidak tercapai dan ada yang lambat tercapai. Ramai orang, bila bercita-cita, mahukan kejayaan serta merta dan ramai juga yang idamkan itu ini tapi usaha? Tak seberapa.

Tapi,izni, kalau usaha kuat tapi tak capai-capai juga?

Ok. Itu bonus untuk awak. Berusaha tapi tak tercapai juga, mungkin Allah nak bagi awak double triple kejayaan nanti. Satu sahaja yang perlu diingat yang Allah TIDAK AKAN meninggalkan hamba-NYA seorang,terkontang kanting sedih pilu dan hiba selamanya.

Konsep itu perlu diingat,baru kita akan rasa bersemangat untuk lalui ujian yang DIA bagi. Memang, kadang-kadang, kita rasa cemburu melihat kawan-kawan yang berjaya dalam pelajaran, cantik sehingga menjadi model, bernikah awal, maju dalam perniagaan dan sebagainya. Dalam diam, mungkin kita rasa “Bestnya kalau aku jadi macam tu”.

Persoalannya, kenapa kita tidak menjadi seperti itu?

Jawapnnya ialah sebab kita belum bersedia.

Kalau kita menerima kejayaan seperti itu, mungkin kita akan terlalu sibuk sehinggakan pelajaran,dan kehidupan semuanya tidak teratur. Mungkin juga kita akan lalai dengan urusan-urusan itu sehinggakan amal ibadah terpelanting,berselerakan. Bukan kita tidak layak menerimanya cuma kita belum bersedia dan once kita dah bersedia dan Allah tahu kita boleh handle, masa itu DIA akan bagi seiring dengan usaha yang  kita lakukan.

Sebab kita belum bersedia, sebab itu Allah hold sekejap cita-cita kita. Kenapa nak sedih dan ragu? Allah yang cipta kita, DIA tahu apa yang terbaik untuk hamba-NYA.

Dalam kita meniti holding process itulah, ALLAH menilai kita. Sama ada kita berhenti berusaha dan berdoa atau kita tetap bersemangat dan terus berdoa. Kata ringkasnya, bagaimana kita menempuhi ujian tersebut. Dengan keimanan atau dengan keluhan dan kekufuran? Muhasabah diri itu perlu untuk melihat sejauh mana hati kita pergi.

Cita-cita itu tak sepatutnya memudar,kawan.

Kita punya jalan lain-lain. Mungkin dia simpang itu, kita simpang ini.

Allah knows, but we never know.

154513_316138631819852_812114366_n
Al Balad | 4

Puisi : Permulaan

Masih ketiduran,nyenyak lena

Mimpi bercambah tak tertanggung minda

Terus bersedih,basah kelopak mata

Mimpi-mimpi,tiada yang bertukar nyata

Lalu terdengar semboyan kuat bergema

Orang lain sudah berlari ke arah indahnya sastera dunia

Kau masih berjalan capit-capit menuju kereta

Ah,tinggalkan kereta,berjalanlah dengan kakimu yang dua

Mencari selipar yang entah ke mana

Mulanya sakit,tetapi kau akan selesa

Berjalan diatas jalan turap,berbatu bata

Itu perkara biasa bagi pengemis sastera

Jangan kau tanyakan adakah mereka juga mengalami perkara sama

Kerana mereka,itu mereka

Kau ialah kau, mustahil untuk kau dan mereka sama

Berjalanlah kau perlahan,jangan berhenti di hujung rasa

Bersedialah untuk menyambut bangga pelangi 7 warna

tumblr_mco99xM0hJ1qi1kpxo1_500

Tazkiyah an-nafs

Bismillah.

Tertarik dengan ungkapan ataupun konsep ” Tazkiyah an-nafs” semasa baca buku    “Ya Allah Jagalah Dia Untukku”. Perkataan ni terdiri daripada 2 kata iaitu tazkiyah ; pembersihan,penyucian atau permunian dan nafs ; ada pelbagai makna – diri, jasad,jiwa,roh atau hati.

To get it simple,it means PENYUCIAN JIWA.

Menurut Burhan Sodiq (2013), tazkiyah an-nafs boleh bagi ruang kepada umat manusia supaya berfikir dan bermuhasabah untuk jadi lebih baik seperti yang terjadi pada zaman Rasulullah SAW dan para sahabat. Salah satu tujuan Rasulullah SAW diutus adalah untuk membimbing manusia kearah jiwa yang suci dan mendapat keredhaan ALLAH. 

Berbincang mengenai makna tazkiyah an-nafs di dalam alQuran, ternyata mengandungi banyak makna. Bahkan ada yang disebut bukan dgn perkataan “tazkiyah“,tetapi dengan masdar yang lain seperti zakkaha,yuzakkihim, dan tazakka. 

Bentuk-bentuk penyucian jiwa ini dapat dirumuskan dalam 2 aspek iaitu :

  1. Memurnikan keimanan kepada Allah
  2. Taat sepenuhnya kepada Allah

Apa yang saya nak utarakan disini sebenarnya ialah betapa pentingnya tazkiyah an-nafs dalam hidup kita. Ia melibatkan hati ,akal,anggota tubuh dan amal soleh.

Orang yang mahukan pasangan yang suci hatinya,baik amalnya MESTILAH menjadi seperti itu dahulu.

Macam mana nak jadi orang yaang praktiskan tazkiyah an-nafs? Mudah cakap, kita kena PERBAIKI DIRI.Solat 5 waktu yang wajib, tambah solat sunat sedikit demi sedikt, tambah bahan bacaan dari hari ke hari, rajin puasa sunat,tahajud dan ada segala macam cara lagi untuk kita perbaiki diri. Cumanya, MALAS atau RAJIN. NAK atau TAKNAK. Thats it.

Nak cari pasangan bukan mudah.Nak cari bapa kepada anak2 itu senang.Tapi untuk cari seorang murabbi dan muallim kepada isteri dan anak-anak..itu yang mencabar.

Siapakah “dia”? “Dia” ialah cerminan kita.

Semuanya ialah mungkin.Berdoalah!
Semuanya ialah mungkin.Berdoalah!

Cons Studying Abroad

Bismillah.

Haha. Ini bukanlah contoh karangan atau tajuk spot exam SPM atau PMR.

Just a thought of mine few days ago since I return home,here in Kedah tercinta 🙂

Me,studying abroad too. Sarawak separated from Peninsular Malaysia *Kedah by South China Sea and undeniable, this case has its own boon and bane.

Yesterday, when my family and I sat and ate together, a story suddenly came out.A story which made my heart “boil”.

Mum told me that last October she was in bad ill. There was some point where dad had to bring her to hospital.And when I heard that, its like, ” Oh.its me who does not contribute to anything on her”. Sad.Very sad I am.

She may be got some shocks after return from vacation in Indonesia. Maybe the foods or environments or maybe it just tiredness?

Mum said its so extreme ill. She cant even speak cause of cold fever.Dad,of course in panic condition seeing his love suffering. My sister told me that Dad is the most  panic person in the world at that moments! Well, I know him 🙂

“WHY DIDNT TELL ME?” I asked for several times.

And the answers is still the same. She don’t want me to be panic and wanna return home. Its might burden me as well.

She even lied to me when I called her last times. She said she’s ok but in fact she was in hospital,waiting for the doctor.

I am so wrong. Feel guilty of wishing to study more abroad in my master and phD later.

Ya ALLAH, keep my parents safe in your rahmah and love.Amiin.

Image

KOSONG diganti SATU

Bismillah,

Hari ini dah 12 January 2013. Betapa cepat masa berlalu kan?

Nak tulis tarikh pun still tersasul nak tulis 2012. Tahun ni kira macam special sikitlah.. kot? hihi  ; memandangkan aku sekarang dah 21 tahun!

Kalau semalam 20 tahun,sekarang dah 21 tahun.

Alhamdulillah,dah 21 tahun aku lahir kat dunia ni.Just terfikir,apa pengisian diri aku selama 21 tahun ni? Apa yang aku dah improve? Apa yang aku dah buat untuk mak abah?Cukup ka amal ibadat aku kalau aku ditakdirkan mati umur 21 tahun ni?

Jika Sultan Muhammad al Fatih yang berumur 21 tahun dah takluk Constantinople,Izni Arifah Shuib?

Hmm.yang tu lah persoalan yang berlegar kat minda aku sejak aku bergelar 21 tahun ini.

InsyaALLAH tahun ini selain daripada typical azam yang nak jadi anak dan pelajar yang bagus,i got another extraordinary azam tahun ni 🙂 Doakan semoga termakbul!

Hehe,insyaALLAH.Semoga ALLAH mudahkan perjalanan aku menuju-NYA.

Amiin.

Semoga ALLAH mudahkan perjalanan ini.Bismillah.
Semoga ALLAH mudahkan perjalanan ini.Bismillah.